Er zijn al veel boeken verschenen over eiceldonatie en onvruchtbaarheid. Hieronder hebben wij een selectie voor u gemaakt. Via de link kunt u het boek direct aanschaffen bij Bol.com of via het bestelformulier van de uitgever.

Onbegrepen en Onvruchtbaar

Julia de Jong is zesendertig jaar, net getrouwd en vol verlangen naar een kind. Als kind is Julia zelf geadopteerd en ze verheugt zich enorm op een eigen stukje vlees en bloed en vooral ook op het moederschap. Haar biologische klok tikt tijdens het lange traject waarin Julia en haar man telkens hun grenzen moeten verleggen. Hun kinderwens wordt zwaar op de proef gesteld.

Iets wat zo vanzelfsprekend lijkt wordt een lange moeizame weg; angst, frustratie, pijn, woede, hoop en wanhoop worden dagelijkse kost. De onbegrepen onvruchtbaarheid zorgt voor de nodige spanningen, zowel in de relatie als in de directe omgeving.

Onbegrepen door de artsen omdat er geen aanwijsbare reden is, onbegrepen door de omgeving omdat niemand precies voelt wat er tijdens een dergelijk traject allemaal met je gebeurt. Zelfs Julia begrijpt haar eigen emoties en gevoel af en toe niet meer en verbaast zich over het oermonster dat in haar schuilt. Toch zorgt dit oermonster er voor dat Julia vol blijft houden, haar hormonen en emoties iedere keer weer opnieuw de baas wordt en telkens weer een nieuwe deur opent om doorheen te gaan.

Uiteindelijk wordt na vele medische behandelingen, eiceldonatie hun laatste hoop. Ze besluiten om in het buitenland een laatste poging te wagen om door middel van anonieme eiceldonatie hun kinderwens te vervullen.

De vruchtbaarheidsmolen

Artikel eiceldonatie

De vruchtbaarheidsmolen vertelt de persoonlijke verhalen van vijf paren met een kinderwens. In integere, maar indringende portretten. Het boek neemt de lezer mee langs de fases die iedereen tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen doorloopt. Wanneer wordt de twijfel zo groot dat je stapen onderneemt? Waarom lukt het niet? Wat doen de hormonen met je? En welk effect heeft het op je relatie en je functioneren op je werk en in je sociale omgeving? Waar leg je je grenzen en waarom is het bijna onmogelijk die grenzen niet te overschreiden? Wat doet het met je zelfbeeld? Hoe ga je daar als partner mee om? En wat levert het uiteindelijk op?

Elk paar bewandelt een ander behandeltraject: IUI, IVF, ICSI of eiceldonatie. Medische termen en diverse interessante feiten worden in kaders met eigen opmaak uitgelegd. Maar De vruchtbaarheidsmolen toont vooral een periode waarin alles wat vanzelfsprekend lijkt ter discussie komt te staan.

Zwanger worden

Zwanger worden is hét praktische handboek voor mannen en vrouwen die een kind willen of nog twijfelen. Het gaat in op alle vragen die voor de conceptie spelen. Wel of geen kind? Wat is de beste timing? Hoe verhoog je de kans op een gezonde baby? Hoe verminder je de risico’s? Hoe zorg je voor sterk zaad? Mag je meteen zwanger worden nadat je met de pil bent gestopt? Hoe herken je de vruchtbare dagen?

In het beste geval lukt het om vlot zwanger te worden. Niet altijd. Tien procent van alle stellen komt in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Dan rijzen er nieuwe vragen. Wat zijn de mogelijkheden? En de kansen? Hoe kun je die verhogen? Maar ook: wat zijn de valkuilen? Welke invloed heeft de behandeling op je relatie, je leven, je gezondheid?

Dit boek zorgt dat je goed voorbereid de zwangerschap tegemoet gaat. Het gaat over de natuurlijke bevruchting, maar ook over IVF, ICSI, eiceldonatie, draagmoederschap en (zelf-)inseminatie met donorzaad.

Vanuit de laatste wetenschappelijke inzichten geeft Zwanger worden heldere, betrouwbare informatie, praktische tips en checklists. Ervaringsdeskundigen, vrouwen én mannen, vertellen openhartig over hun vrolijke, ontroerende en soms moeizame weg naar het ouderschap. Indrukwekkende kleurenfoto’s brengen de wording van de mens in beeld.

‘Eindelijk een handboek waar alles in staat over zwanger worden.’ Dr. F.M. Helmerhorst, gynaecoloog Leids Universitair Medisch Centrum.

Zwanger worden kwam tot stand in samenwerking met huisartsen en specialisten, met de patiëntenverenigingen Freya en de VSOP, en met het Erfocentrum.

Mariël Croon is medewerker van NRC Handelsblad. Van origine is zij verloskundige. Samen met Beatrijs Smulders schreef zij de bestsellers Veilig Zwanger, Veilig Bevallen en de 9-Maandenkalender, uitgebracht door Kosmos Z&K. Bij Prometheus/NRC-Handelsblad verscheen van haar hand Zwangerschapsnotities, een agenda voor aanstaande moeders waarin van week tot week de ontwikkeling van het ongeboren kind wordt beschreven.

Het gezicht van kinderloosheid

Het gezicht van kinderloosheid vertelt het verhaal en toont het portret van meer dan twintig vrouwen en mannen, in de leeftijd van 25 tot 50 jaar. Zij zijn ieder op hun eigen manier geconfronteerd met de vruchtbaarheidsproblematiek en de daaruit voortvloeiende ongewenste kinderloosheid. Allen zijn ervaringsdeskundigen die het gevoelige thema ongewenste kinderloosheid uit de anonimiteit willen halen. De interviews geven inzicht in de invloed die de ongewenste kinderloosheid op je leven heeft; op je sociale omgeving, je psyche, je relatie, je lichaam en je toekomst. Door de eerlijke en open benadering van de geïnterviewden biedt ‘Het gezicht van kinderloosheid’ steun aan diegenen die voor hun gevoel in een uitzichtloze situatie verkeren. Deel je verdriet met dit boek. Je bent niet langer de enige!

In de ervaringsverhalen komen de volgende onderwerpen aan bod: adoptie, eiceldonatie, pleegkinderen, vroeggeboorte, endometriose, PCO-syndroom, onbegrepen onvruchtbaarheid, miskramen, onherstelbare sterilisaties, secundaire kinderloosheid.

Eiceldonatie, een overtreffende trap

In ‘Eiceldonatie, een overtreffende trap’ beschrijft Dineke van der Burg het traject rondom eiceldonatie en de onbekendheid hierover.

Als ervaringsdeskundige beantwoord zij vragen over de onbekendheid rondom eiceldonatie. Zou meer bekendheid ervoor kunnen zorgen dat mensen die anders ongewild kinderloos blijven, nu alsnog zwanger kunnen raken en kinderen kunnen krijgen? .Wat zijn de
verschillen tussen de vruchtbaarheidsbehandeling in Nederland en in Spanje? Wat zijn de behandelingsverschillen in Nederland per ziekenhuis? Waarom is er een tekort aan eiceldonoren?

In drie heldere delen beschrijft de auteur niet alleen de behandeling, maar ook de ervaringen van diverse donoren en acceptoren en de insteek van diverse medisch specialisten. Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op de ethische aspecten van eiceldonatie, op basis van de zienswijze van een Vlaamse ethicus en aan de hand van informatie van het Nederlandse Rathenau-instituut, een instituut dat zich bezig houdt met vraagstukken op het snijvlak van technologie, wetenschap en samenleving.

Een wereldwondertje Eiceldonatie

Een wereldwondertje eiceldonatieDe serie “Een wereldwondertje” is een serie boekjes met liefde en vol enthousiasme geschreven door hun trotse ouders die zich realiseerden dat er voor jonge kinderen geen Nederlandstalige boekjes op de markt waren waarmee zij hun kind hun bijzondere manier van ontstaan duidelijk kunnen maken.

Een Wereldwondertje is een kinderboek voor kinderen vanaf circa 3 jaar dat in eerste instantie kan worden voorgelezen maar op latere leeftijd ook makkelijk zelf te lezen is. Het is het verhaaltje van een jongetje en een meisje dat op eenvoudige en kinderlijke wijze hun ontstaan beschrijft door middel van Eiceldonatie. Door kleurrijke pakkende tekeningen wordt het geheel opgevrolijkt en visueel gemaakt.

Bestelformulier ‘Een wereldwondertje eiceldonatie’.

Trip en Tux

Trip en Tux eiceldonatieTrip en Tux beschrijft de avonturen van twee vrolijke toekans en hun avonturen op weg naar een lieve toekan baby. Trip en Tux is vrolijk, luchtig, humoristisch en ook realistisch geschreven. De prenten zijn heel leuk en grappig getekend en erg mooi van kleur. Het is een vrolijk, open en sterk boek met een echt verhaal. Het onderwerp en het verhaal zijn zo heel toegankelijk voor kinderen en volwassenen om samen te lezen en samen te begrijpen. Het boek is prachtig uitgevoerd in hardcover en met een mooi formaat. Het boek is heel geschikt als voorleesboek maar ook kinderen die zelf kunnen lezen zullen er veel plezier aan beleven.

Bestelformulier ‘Trip en Tux’.